PayPal je jedan od najpoznatijih metoda plaćanja na svetu

Iako je gotovo nemoguće jednostavno odgovoriti na pitanje šta je PayPal i šta on predstavlja, mi ćemo pokušati u ovom kratkom članku da objasnimo sve najbitnije činjenice vezano za ovaj servis. PayPal je sigurno najpoznatiji, a jedno vreme je bio i najkorišćeniji elektronski novčanik na svetu.

Ovaj servis elektronske naplate se koristi svugde u svetu, a pre par godina i Srbija je postala jedna od zemalja kojima je omogućeno da budu deo velike porodice. Iako je vrlo poznat i popularan, iz nekog razloga ovaj servis nije naročito omiljeno sredstvo plaćanja online sportskih kladionica, te treba uvek dobro proveriti da li određena sportska kladionica prima PayPal kao sredstvo plaćanja i da li su novi članovi koji izvrše svoju uplatu preko ovog sistema kvalifikovani da prime bonus dobrodošlice.

Iz tog razloga smo odlučili da u ovom članku navedemo sve prednosti i mane ovog sistema plaćanja, kao i da navedemo kolike provizije korisnici moraju plaćati, koje sve informacije vam mogu biti od ključnog značaja prilikom donošenja odluke da li je ovo savršen platni sistem za vas i vašu omiljenu sportsku kladionicu.

U kojim se sve kladionicama može vršiti uplata putem ovog sistema

PayPal Kladionice

Kao i u slučaju većine elektronskih novčanika (sa par izuzetaka), PayPal metoda plaćanja nije zastupljena u srpskim i regionalnim sportskim kladionicama. Trenutno ne postoji ni jedna sportska kladionica u Srbiji koja prima PayPal uplate od strane igrača. Sa druge strane postoji određeni broj evropskih i svetskih sportskih kladionica koje imaju ovaj servis kao sredstvo plaćanja, ali kao što smo već naveli PayPal nije baš široko zastupljen u velikom broju kladionica. Koji je razlog za to nije nam poznato, ali očigledno postoji neki problem na relaciji servis – sportske kladionice.

Od poznatijih sportskih kladionica koje primaju PayPal Srbija kao sredstvo uplate možemo da izdvojimo William Hill, Unibet i Bwin, dok na primer kladionica bet365 ne dopušta igračima iz Srbije da vrše uplate putem ovog servisa, dok recimo rezidenti Velike Britanije to mogu, a poznata kladionica Pinnacle uopšte i nema PayPal kao opciju plaćanja.

Da li postoje neki specijalni benefiti za korisnike?

Kako nema domaće sportske kladionice koja prima PayPal kao sredstvo plaćanja, iluzorno je govoriti o eventualnim bonusima koje domaće kladionice mogu dati igračima za sredstvo plaćanja koje nije dozvoljeno. Sa druge strane iako ima solidan broj evropskih i svetskih kladionica koje primaju ovaj servis kao sredstvo plaćanja, trenutno ne postoji ni jedna respektabilna kladionica koja nudi svojim igračima bonus ili promociju za deponovanje novca na račun kladionice putem PayPal-a.

Šta više, postoje sportske kladionice koje onemogućuju novim korisnicima da preuzmu bonus dobrodošlice, ako izvrše svoju prvu uplatu putem ove kompanije. Ovo ne mora ništa da znači, ali generalno se postavlja pitanje iz kog razloga sportske kladionice nemaju prisniji odnos sa ovim servisom za transfer novca.

Jedan od potencijalnih odgovora može biti i činjenica da PayPal dokumentuje i čuve svaku transakciju koja se ikada desila preko njihovog servisa. Iako to nikako nije loša poslovna politika, pretpostavljamo da nekim kladionicama ovo baš i nije prijatna stvar iz razloga što na taj način svaka vlada na svetu može imati uvid u realne finansije određene sportske kladionice na njenoj teritoriji.

Efikasne i brze transakcije putem ovog servisa

PayPal podržava sve uređaje

Što se tiče brzine i efikasnosti nema mnogo boljih servisa nego što je to PayPal. Svaka transakcija koju izvršite putem ovog servisa, ukoliko vršite depozit ili kupujete nešto biće izvršena u roku od nekoliko sekundi. Ukoliko pak povlačite novac sa ovog servisa na vaš devizni račun možete očekivati da ćete na novac čekati od dva do pet radnih dana.

Što se tiče korišćenja naloga za neke druge svrhe osim sportskih kladionica, možemo vas obradovati i reći vam da putem PayPal-a možete kupovati najrazličitije usluge i dobra putem interneta. PayPal već godinama usko sarađuje sa platformom E-bay, te osim njih vi možete kupovati i u velikom broju internet prodavnica. Takođe, postoji mogućnost naručivanja debitne kartice, pa sa njom možete vršiti i oflajn plaćanja.

Sajt je vrlo lak za korišćenje i prilagođen korisnicima

Kako je PayPal jedan od najboljih i najstarijih elektronskih novčanika na svetu, sasvim je očekivano i da bude jedan od najlakših za upravljanje. Zapravo, kompleksnije i teže je otvoriti račun na sajtu nego koristiti isti, pošto je razvoji tim PayPal-a zaista mislio na svoje korisnike. Sam sajt je izrazito pregledan, dizajniran izrazito lepo i prilagođen i onim korisnicima koji nisu baš vični sa internetom. Dakle, ukoliko nikada ranije niste koristili neki od internet novčanika i sličnih servisa, sigurni smo da nećete imati previše problema sa korišćenjem njihovog sajta.

Maxbet
10 Dana Besplatne Igre
4.8
Maxbet Recenzija
Mozzart Bet
100 000 RSD
4.8
Mozzart Bet Recenzija
MELbet
11 000 RSD
4.7
MELbet Recenzija

Online registracija koja zna biti prilično komplikovana

Sama registracija na PayPal nije preterano komplikovana, ali ima nekoliko važnih sitnica koje vam mogu zagorčati život, te ćemo se u ovom delu recenzije potruditi da vam što bolje objasnimo kako da ih izbegnete. Naime, pre same registracije prilično je bitno napraviti devizni račun u banci na koji ćete primate novac sa PayPal-a i na taj račun uplatiti neku simboličnu sumu od recimo 5 eura. Takođe, bitno je znati da je isplata novca sa sajta moguća jedino na Visa kartice, te kada budete otvarali devizni račun, obavezno ga povežite sa Visa debitnom karticom za internet plaćanje.

Registrovanje PayPal računa

Kada ste obavili ovaj prvi korak, koji je zapravo samo priprema za registraciju, možete početi sa pravom registracijom naloga na PayPal Srbija. Prva stvar koju morate da uradite je da izaberete da li želite personalni ili biznis nalog, gde mi uvek preporučujemo da se izabere personalni ukoliko želite da se bavite online klađenjem. Nakon toga birate državu, unosite e-mail i kreirate šifru za nalog.

Nakon toga popunjavate i ostale personalne podatke i unosite podatke sa kartice koju ste dobili od banke pre početka registracije (Visa kartice koja je povezana sa vašim bankovnim deviznim računom). Poslednji korak je verifikacija e-mail adrese, kao i verifikacija debitne kartice, gde se vraćamo na prvi korak, jer će vam kompanija skinuti neki manji iznos sa kartice, kako bi proverio da je zaista vaša. Iz tog razloga smo vam preporučili da uplatite bar 5 eura na karticu odmah, jer bez novca na kartici verifikacija ista nije moguća, a samim tim ni registracija ne može biti kompletirana.

Vrhunski protokoli kada je bezbednost u pitanju

Zaštita na servisu PayPal je na vrhunskom nivou, baš kako se i očekuje od jedne takve kompanije. Naime, oni imaju vrhunsku SSL enkripciju poslednje generacije i štite personalne i finansijske podatke svojih korisnika, ali uz to oni konstantno unapređuju svoje zaštitne protokole, a na sve to i vrše edukaciju korisnika i na taj način pokušavaju da preduprede potencijalne probleme. Dakle, ako se odlučite da se registrujete i izvršite uplatu na sajtu, možete biti apsolutno sigurni da su vaši personalni i finansijski podaci sigurni i da neće dospeti u ruke trećih lica.

Korektne naknade za transakcije

Transaction fees PayPal kompanije, ili kako se to kod nas kaže naknade za transakcije su korektne. Naime, ukoliko želite da pošaljete nekom novac ko takođe ima nalog na sajtu, onda ćete za svaku transakciju tog tipa platiti 3.4%. Sa druge strane ukoliko vama neko šalje novac, vi nećete platiti ništa, jer za primanje novca ne postoji naknade za transakciju, što je vrlo korektno.

Ako sa druge strane poželite da novac sa PayPal-a prebacite na vaš devizni račun u banci, onda će vas ta transakcija koštati 4 američka dolara ako ste resident Srbije, a 5 američkih dolara ako ste resident neke od drugih susednih država (Hrvatska, Bosna, Slovenia).

Takođe, potrebno je napomenuti da je minimalni iznos koji možete da povučete iznos od 10 američkih dolara. Smatramo da su ove naknade u nekom srednjem rangu, da su korektne, ali da bi mogle biti i malo niže, pogotovo ovaj procenat koji se uzima prilikom slanja novca.

Interesantne činjenice i često postavljana pitanja

Umesto nekog posebno mudrog zaključka, ovde ćemo napomenuti neke interesantne činjenice, vezano za PayPal, pošto smatramo da je ovaj servis korektan, ali da ga nedovoljno kladionica podržava da bi bio primarni način plaćanja za bilo kog ozbiljnog kladioničara.

U uslovima i pravilima korišćenja navedeno je da taj rok može biti od dva do pet radnih dana, ali iz ličnog iskustva obično bude šest ili sedam radnih dana. Zašto se toliko čeka nikom nije jasno, ali naprosto kada ljudi nemaju alternativnu opciju, spremni su da čekaju.
Moguće je, ali postoje neki uslovi. Prvi uslov je da osoba kojoj ste greškom poslali novac nije taj novac podigla, a osim toga nema drugih smetnji, tako da ako napravite grešku i slučajno uplatite novac nekom drugom, možete istu transakciju stornirati, što nije moguće kod drugih servisa ove vrste.
gore