Kako se Visa i Mastercard koriste za klađenje u Srbiji

Sigurni smo da nema sportskog kladioničara koji nema u svom posedu makar jednu kreditnu ili debitnu karticu, ali ipak za one koji možde nisu sigurni u razliku između ova dva tipa platnih kartica objasnićemo osnovnu razliku između njih. Kreditna je kartica koju vam izdaje banka i sa kojom vi možete da vršite plaćanja bez da imate dovoljan iznos novca na računu, dok kod debitne kartice iznos koji ste potrošili se skida sa vašeg računa odmah.

U većini banaka debitnu karticu možete otvoriti bez ikakvih problema uz obavezno otvaranje dinarskog ili deviznog žiro računa. Sa druge strane kreditne kartice se dobijaju teže, pošto je potrebno da banka odobri ovakav vid kartice. To znači da je uglavnom potrebno imati stalni izvor prihoda, kako bi bili u mogućnosti da je dobijete od banke.

Kladionice u kojima možete vršiti transakcije putem kartica

VISA i Mastercard Kladionice

Ne postoji domaća i svetska kladionica koja ne prihvata plaćanje karticama kao metod depozita ili isplatni metod. Uglavnom najzastupljenije su dve vrste kartica, a to su Visa i Maestro kartice. Igrači mogu vršiti uplate na kladionicu Visa ili Maestro karticama bez mnogo problema. Od domaćih sportskih kladionica možemo slobodno reći da svi poznatiji brendovi koji imaju mogućnost online klađenja prihvataju uplate putem Visa kartica i uplate putem Mastercard kartice. Takođe, veliki broj domaćih kladionica prihvata i Maestro kao vid plaćanja, što je svakako dobro i što daje igračima širi spektar mogućnosti prilikom uplata.

Specijalne ponude koje igrači mogu dobiti od kladionice prilikom uplata platnim karticama

Trenutno, ni u jednoj domaćoj kladionici ne postoji promocija vezano za uplate putem platnih kartica, ali kako sportske kladionice menjaju svoje promocije, onda je za očekivati da će u bliskoj budućnosti svakako biti određenih promocija, kojima će igrači koji se odluče izvršiti uplatu putem Visa, Mastercard ili Maestro platne kartice, biti u mogućnosti da ostvare određene benefite. I pored toga što se ne nude posebne pogodnosti za uplate platnim karticama, one ostaju i dalje jedan od najjednostavnijih i najpraktičnijih načina uplata u sportskim kladionicama.

Upitna brzina transakcija, a osim u kladionicama iste možete koristiti svugde

Ukoliko se odlučite da u sportskim kladionicama Mastercard, Visa ili druge platne kartice budu vaš primarni način depozita i povlačenja novca, morate imati na umu da postoje određena ograničenja kada je reč o vremenu kojim se transakcije procesuiraju prilikom pre svega isplata. Vreme transakcija uplata je gotovo istovremeno, ali kada je reč o isplatama, tu može da dođe do zastoja od dva, pa ponekad čak i do sedam radnih dana.

Gde još možete koristiti platne kartice je iluzorno objašnjavati. Uplate Visa, Mastercard i Maestro karticama u modernom svetu su postale primarni način plaćanja i sve manje ljudi koristi gotov novac u svakodnevnom funkcionisanju.

Glavni adut je lakoća korišćenja

Korišćenje platnih kartica je izrazito lako. Prilikom uplate na kladionice vaših Visa ili drugih platnih kartica potrebno je ispuniti osnovne podatke (koje ćemo podrobnije objasniti u sledećem pasusu) i nakon toga potrebno je samo odabrati iznos koji želite da uplatite. Što se tiče provere balansa, vi vaš balans možete proveriti na dva načina. Na svakom bankomatu možete proveriti balans bez mnogo muke, ali isto tako i preko aplikacija za personalne računare ili mobilne uređaje, vi ćete biti u mogućnosti da u svakom momentu znate koliko sredstava imate na računu.

Maxbet
Poklon Tiket od 1000 RSD
4.8
Kladite se sada!
Mozzart Bet
100 000 RSD
4.8
Kladite se sada!
MELbet
11 000 RSD
4.7
Kladite se sada!

Do registracije ne morate do banke

Registracija platne kartice na kladionici je prilično jednostavan proces. Nakon što odaberete način plaćanja odnosno uplate Visa, Mastercard ili neke druge platne kartice, biće potrebno da unesete podatke sa iste. Ti osnovni podaci su ime i prezime, broj kartice, vreme do isteka kartice i nešto što zna ponekad da buni korisnike, CVC2 broj. Šta je CVC2 broj? CVC ili Card Verification Code je broj koji se nalazi na zadnjoj strani kartice i sastoji se od tri numerička znaka.

Ovaj broj je potreban kako bi se platna kartica autorizovala za korišćenje putem interneta i CVC2 kod predstavlja dodatni vid zaštite prilikom korišćenja platnih kartica na internetu. Ponekad sportska kladionica može zatražiti dodatnu verifikaciju, na taj način što će vam tražiti da slikate platnu karticu i sliku pošaljene korisničkoj podršci. Ukoliko smatrate da su ovi procesi verifikacije dosadni i spori, predlažemo vam da koristite servise za transfer novca poput Skrill ili Payoneer.

Nije najsigurnijih vid, pošto može doći do problema

Brza transakcija Mastercard-a od strane kompanije Apple Pay

Korišćenje platnih kartica Visa za uplate i isplate na sajtovima je bezbedno i sigurno, ali mora se biti vrlo oprezan kada je davanje personalnih i finansijskih podataka u pitanju. Preporuka je da se podaci sa kartice daju samo respektabilnim i poznatim sportskim kladionicama i internet prodavnicama, iz razloga što je prilično lako hakerima da probiju slabije zaštite i da na taj način ukradu identite korisnicima platnih kartica. Upravo iz tog razloga vrlo je bitno istražiti koliko je sportska kladionica kvalitetna i sigurna pre nego odlučite da se registrujete i da deponujete svoj novac u istu. Ovde imate listu sigurnih sportskih kladionica koje mi preporučujemo.

Fiksne naknade za transakcije

Naknade koje korisnici moraju da plaćaju prilikom uplate Visa ili drugim platnim karticama se razlikuju od banke do banke. Međutim u 2018. godini, Narodna banka Srbije je donela Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja, kojim je propisano da se naknada do kraja 2019. godine mora smanjiti i biti identična, za poslovanje debitnim karticama u visini od 0.2%, a za poslovanje sa kreditnim karticama u visini od 0.3% po transakciji. Ovo je svakako vrlo pozitivno, jer je na taj način Narodna banka Srbija stala u zaštitu potrošača i ograničila je banke od razrezivanja nerealno visokih naknada za korišćenje platnih kartica za kupovine preko interneta.

Interesantne činjenice i često postavljana pitanja

Potrebno je napomenuti još nekoliko interesantnih stvari vezanih za korišćenje i uplatu novca na kladionicama ovim tipom. Naime, vrlo je bitno uvek proveriti da li online kladionica prima tip platne kartice koju posedujete, iz razloga da bi izbegli kasnije neprijatnosti da ne možete da uplatite novac u kladionicu u kojoj ste to poželeli.

Ukoliko vam se desi da izgubite svoju platnu karticu potrebno je da odmah kontaktirate call centar vaše banke. Na taj način banka će biti u mogućnosti da blokira karticu kako je niko ne bi mogao više koristiti kako u realnom životu, tako i na internetu.

Svaka platna kartica ima dnevni limit korišćenja, a ovo je napravljeno upravo iz razloga kako bi se korisnici zaštitili u slučaju krađe kartice, krađe identiteta i sličnih neprijatnosti.

gore