Rečnik termina sportskog klađenja od A do Z

Kladionice - Rečnik termina

Sigurno ste tokom svog bavljenja sportskim klađenjem nebrojeno puta nailazili na termine i skraćenice za koje niste znali šta znače. Nemojte misliti da je to nešto neobično. Postoje već iskusni kladioničari koji ponekad naiđu na termin koji im nije poznat, naprosto jer je sportsko klađenje jedna dinamična industrija koja se razvija svakodnevno i vrlo često se pojavljuju nove skraćenice i termini koji nisu poznati široj populaciji.

Upravo iz tog razloga odlučili smo da napravimo ovaj detaljan rečnik termina i izraza, kako bi vam pomogli da na jednom mestu možete pronaći većinu termina relevantnih za sportsko klađenje. Radi lakšeg snalaženja posložili smo termine po abecednom redu na engleskom jeziku, a svaki termin biće preveden i obrazložen na srpskom.

A
Accumulator ili ACCA (kombinovani tiket)

Ovaj termin predstavlja tiket koji ste odigrali sa više od jedne utakmice na njemu. Svaki tiket sa dve ili više utakmica se zove accumulator, mada postoje i termini za tikete sa dve, tri ili više utakmica, o kojima ćemo pisati kasnije. Da bi vaš kombinovani tiket bio dobitnički, morate pogoditi sve utakmice koje se nalaze na njemu.

Against The Spread ili ATS (protiv hendikepa)

Ovaj termin se najčešće koristi u Američkim sportovima i zapravo predstavlja statističku kategoriju koja pokazuje procenat ili broj utakmica u kojima je neka ekipa uspela da pokrije hendikep koji su kladionice postavile protiv te iste ekipe na određenoj utakmici. Kada vidite da je neka ekipa 7-4 ATS, to znači da je na 11 poslednjih utakmica sedam puta opklada bila dobitna ako ste igrali da će pokriti hendikep, a da je četiri puta opklada bila gubitna, odnosno da četiri puta nisu uspeli da pokriju hendikep.

Ante Post

Specijalni market u raznim sportovima, gde se kladioničar pre početka nekog događaja pogađa pobednika tog događaja. Na primer, pre početka Premier lige kladite se koja ekipa će biti šampion, koja ekipa će se kvalifikovati za Ligu Šampiona ili koja ekipa će ispasti iz Premier lige. Zbirni naziv za ovakav tip opklada je Ante Post opklade.

Arbitrage Betting (arbitražno klađenje)

Kladioničarska disciplina koja je slična Matched Betting klađenju, sa nekoliko razlika. Teorija oko ove kladioničarske discipline je u tome da pronađete razliku u kvotama u različitim kladionicama na isti ishod i da nakon toga preciznim kalkulacijama svog uloga kreirate sigurnu opkladu, te na taj način ostvarite profit bez obzira na konačan ishod meča. Ova disciplina zahteva visok nivo poznavanja sporta i discipline, ali jednom kada naučite kako da se kladite na ovaj način, možete očekivati da ćete biti u mogućnosti da ostvarujete konstantan profit na kladionicama. Ako želite da znate više o Artbitražnom klađenju, predlažem da pročitate naš članak na tu temu, koji se nalazi ovde.

Asian Handicap ili AH (azijski hendikep)

specijalan tip hendikepa koji je u poslednjih nekoliko godina jedan od preovlađujućih načina klađenja kod većine profesionalnih kladioničara koji preferiraju da se klade na fudbal. Nastao je u Aziji, pa otuda je i dobio svoje ime. Na prvi pogled deluje prilično komplikovano, ali zapravo je vrlo lak i pruža širok spektar benefita kladioničarima. Detaljnu analizu ovog tipa hendikepa možete pročitati na našoj stranici koja se bavi Azijskim hendikepom.

B
Banker (sigurna opklada)

Ovo je sigurno najomiljeniji termin kod svih kladioničara. Sigurna opklada predstavlja opkladu koja ima veliku šansu da bude dobitna. Moramo na ovom mestu da napomenemo, da sigurnih opklada u svetu sportskog klađenja gotovo i da nema, te da se ovaj termin vrlo često koristi bez pokrića. Budite oprezni kada vidite da neko koristi ovaj termin i nikada nemojte ulagati više novca nego što ste spremni da izgubite.

Beard (brada)

Ovaj termin predstavlja osobu koja uplaćuje opklade u ime nekog drugog, odnosno osobe koja želi da sakrije svoj identitet. U realnom svetu ovaj termin nećete čuti puno puta, uglavnom se koristi u krugovima igrača koji se klade sa visokim iznosima, ali nije loše imati na umu šta on zaista znači.

Bet (opklada)

Opklada predstavlja postavljanje određene svote novca na određeni ishod sportskog meča.

Betting Exchange (kladioničarska berza)

Кladioničarske berze su mesta koja su vrlo slična klasičnim sportskim kladionicama. Međutim, na kladioničarskim berzama igrači mogu da rade nešto što ne mogu da rade u klasičnim kladionicama. Naime, tamo igrači mogu da se klade na standardan način, ali i da se postave u ulogu kladionice, te na taj način nude drugim igračima kvote na određene ishode. Najpoznatija kladioničarska berza na svetu je svakako kladioničarska berza Betfair.

Bonus

Бonus predstavlja iznos koji sportska kladionica nudi igračima u vidu dodatnog novca, koji igrači mogu da potroše u toj kladionici pod određenim uslovima. Postoji nekoliko tipova bonusa koje smo detaljno obrazložili u našem članku o bonusima.

Bookie/Bookmaker (sportska kladionica)

Кompanija licencirana od strane nadležnog organa koja se bavi uslugom prihvatanja opklada na sportske događaje od strane igrača.

BOTD

Skraćenica od Bet Of The Day (najbolja opklada dana) koju koriste uglavnom tipsteri na društvenoj mreži Twitter.

BTTS ili Both Teams To Score (oba tima postižu pogodak)

Kladioničarski market na kom se igrači klade da li će na određenom fudbalskom meču oba tima postići pogodak ili neće. Ovaj market se uglavnom u većini sportskih kladionica nalazi u sekciji golovi (Goals Market).

C
Canadian ili Super Yankee (tip kladioničarskog sistema)

Ovaj sistem se sastoji od pet odvojenih mečeva, odnosno ishoda. Pri uplati ovog sistema igrač igra 10 dubl opklada, 10 tripl opklada, pet 4-fold opklada, i jednu 5-fold opkladu (sistem 2/3/4/5/5). Minimum koji igrač mora da pogodi je dve od pet utakmica da bi imao bilo kakav povrat uloga.

Cash Out (ranija isplata)

Cash Out predstavlja opciju kod nekih sportskih kladionica gde igrač može zatražiti isplatu novca pre završetka meča. U zavisnosti od činjenice kako se meč u datom momentu odvija igrač može dobiti manje od uloga, isti iznos uloga, ili čak skoro celi dobitak. Na primer, zamislite da ste odigrali jedan kombinovani tiket od šest utakmica i da ste pogodili pet, dok šesti meč još nije počeo. U tom momentu kladionica vam nudi da uzmete isplatu od otprilike 60% maksimalnog dobitka, a vi imate opcioju da prihvatite raniju isplatu, ili da sačekate da se poslednja utakmcia završi.

Chalk

Za ovaj izraz nema pravog prevoda na Srpski jezik. Uglavnom ovaj izraz se koristi na Severno Američkom kontinentu i znači klađenje na favorite. Lay The Chalk znači igrati na favorita.

Clean Sheet (ne primiti gol)

Tip opklade gde se kladioničar kladi na činjenicu da li će neki tim primiti gol na utakmici ili neće. Slično kao BTTS market, samo što u ovom tipu opklade kladioniočar se kladi samo na jednu ekipu i činjenicu da li će sačuvati svoju mrežu ili neće.

Correct Score (tačan rezultat)

Opklada na kojoj se kladioničar kladi koji će biti tačan rezultat određenog meča. Vrlo specifična opklada, koja je prilično teška da se pogodi, te shodno tome i kvote na ovom marketu su prilično visoke.

D
Dog (autsajder)

Iako je bukvalan prevod ove reči pas, u kladioničarskom žargonu, play on the dog, je skraćenica od termina play on the underdog što znači igrati na autsajdera.

Double (dubl)

Već smo pričali da sve više od jedne opklade predstavlja kombinovani tiket, ali da većina ovih kombo tiketa imaju svoja zasebna imena. Kada igrate dva meča ili dve selekcije, onda se obično kaže da ste igrali double ili dubl opkladu. Obe utakmice moraju biti pogođene ukoliko želite da vaša opklada bude dobitna.

Double Chance (dupla šansa)

U situacijama kada želite da igrate na kladioničarskom marketu koji ima tri opcije (klasično igranje na konačan rezultat gde sportska kladionica nudi tri ishoda: pobedu domaćina, nerešen ishod i pobedu gosta), kladionice će vam ponuditi dva ishoda u jednoj kvoti. Dupla šansa predstavlja opkladu gde se vi kladite da će se utakmica završiti pobedom domaćina ili nerešenim ishodom (1X), nerešenim ishodom ili pobedom gosta (X2) ili pobedom bilo koje od dve ekipe (12).

Draw No Bet

Specifičan tip opklade i kladioničarskog marketa. Kod ove igre imate samo dve mogućnosti, pobedu domaćina i pobedu gosta, a ukoliko se utakmica završi nerešenim ishodom onda vam se vraća ulog nazad. Ova igra je identična liniji 0 u Azijskom hendikepu (AH0). Ukoliko vas zanima kako funkcioniše Azijski hendikep i Draw No Bet opklada, pročitajte naš članak o toj temi.

Drift (klizanje, pomeranje)

Termin koji se odnosi na pomeranje kvote koja se dešava na kladioničarskom marketu pre početka ili u toku utakmice. Pre početka meča ukoliko bude previše uplata na jedan ishod kladionice koriguju kvote i one se pomeraju odnosno klize u određenom pravcu (drift).

Dutching

Ovo je izraz za jedan od naprednijih sistema klađenja koji se uglavnom koristi u klađenju na konjske trke i klađenju na golf. Kladioničar u ovom sistemu podeli svoj ulog na nekoliko potencijalnih dobitnika na taj način što preciznim proračunom odredi visinu uloga za svaku opkladu kako bi na kraju svakako završio u profitu. Ukoliko želite da više saznate o ovom načinu klađenja pročitajte naš članak o Dutching-u.

E
Each Way (sa svake strane)

Ovo je takođe termin koji se najčešće koristi u klađenju na konjske trke i golf. Umesto da postavi opkladu isključivo na pobednika, kladioničar može da postavi dve odvojene opklade od kojih je jedna na pobednika trke ili turnira, dok je druga na određeni plasman konja ili igrača na trci ili turniru. Na primer, odigrate da će Tiger Woods pobediti na US Openu i da će se isti taj golfer plasirati od 1 do 4 mesta na turniru. Ukoliko osvoji turnir, vi imate dve dobitne opklade, a ako bude drugi, treći ili četvrti, vi ste opet pogodili jednu opkladu.

Edge (prednost)

Ovaj izraz se koristi kada kladioničar vidi vrednost u nekoj opkladi i smatra da ima prednost (edge) u odnosu na kladionicu.

Evens (jednako)

Ovaj izraz se koristi među kladioničarima kada je 50/50 situacija između ekipa i kada nema izrazitog favorita. Ukoliko vidite ovaj termin, onda znači da su kladionice postavile jednake kvote na oba tima, dakle oko 2.00 na pobedu svake ekipe.

F
Favorit

Izraz koji označava igrača ili tim za koje kladionica očekuje da će pobediti na meču ili utakmici. Pretpostavlja se da je neko favorit i po kvoti, koja je u tom slučaju ispod 2.00.

First Goalscorer (prvi strelac)

Specifičan market u sportskim kladionicama u kom kladioničar pokušava da pogodi koji će igrač prvi postići pogodak na utakmici.

Fold

Ovaj termin predstavlja broj utakmica koje ste odigrali na svom kombinovanom tiketu. Na primer, ako vidite da je neko napisao 5-fold, to znači da je odigrao kombinovani tiket sa pet utakmica.

Form (forma)

Ovaj termin predstavlja kako je neki tim ili igrač igrao u prošlom periodu od mesec, tri meseca ili godinu dana.

G
GamCare

Britanska kompanija koja se bavi industrijom sportskog klađenja i monitoringom sportskih kladionica.

Goal Line (linija za golove u Azijskom hendikepu)

Оvaj termin označava liniju postavljenu od strane sportske kladionice. Odnosi se na Azijski hendikep. Ukoliko želite da znate više o klađenju na golove sa Azijskim hendikepom predlažemo vam da pročitate naš članak na tu temu.

Goliath (Golijat)

Ime za jedan od sistema koji se sastoji od osam različitih utakmica. Kada igrate Golijat sistem vi zapravo postavljate 28 dubl opklada, 56 treble opklada, 70 4-fold opklada, 56 5-fold opklada, 28 6-fold opklada, sedam 7-fold opklada i jednu 8-fold opkladu (sistem 2/3/4/5/6/7/8/8). Morate pogoditi minimum dve od osam utakmica da bi dobili bilo kakav povrat uloženog.

H
Half Time Bet (opklada na prvo poluvreme)

Оpklada koja se postavlja isključivo na rezultat prvog poluvremena. Ovo je opšti termin za sve opklade koje se odnose na prvo poluvreme.

Half Time Result (rezultat prvog poluvremena)

Vrlo slično kao prethodni termin, ali se odnosi isključivo na pogađanje rezultata, odnosno ekipe koja će voditi nakon prvog poluvremena.

Handicap (hendikep)

Termin koji se odnosi na kladioničarske markete gde je jedna ekipa izraziti favorit, pa kladionica postavlja hendikepe kako bi kvote na favorite bile zanimljivije za igrače. Postoji nekoliko vrsta hendikepa, u fudbalu Evropski i Azijski, dok su hendikepi rasprostranjeni i u Američkim sportovima, kao i na primer u klađenju na košarku.

Heinz (Hajnc)

Ime za jedan od sistema koji se sastoji od šest različitih utakmica. Kada igrate Hajnc sistem vi zapravo postavljate 15 dubl opklada, 20 treble opklada, 15 4-fold opklada, šest 5-fold opklada i jedan kombinovani tiket od 6 utakmica (sistem 2/3/4/5/6/6). Morate pogoditi minimum dve od šest utakmica da bi dobili bilo kakav povrat novca.

I
IBAS

Ovo je skraćenica za Independent Arbitration Betting Service (nezavisna arbitraža za sportsko klađenje). Ova arbitraža je napravljena kako bi rešavala nesuglasice između igrača i sportskih kladionica.

L
Lay

Termin koji se koristi u kladioničarskim berzama kao što je Betfair. Kada igrate u klasičnim sportskim kladionicama, vi kada postavite opkladu to se zove BACK, a kladionica kada primi vašu uplatu to je LAY. Na kladioničarskim berzama, vi kao igrač imate mogućnost da radite i BACK i LAY u zavisnosti od toga šta preferirate u datom momentu.

Line (linija)

Termin koji predstavlja liniju koju je kladionica postavila uglavnom na hendikep marketima.

Longshot ili Hail Marry

Opklada koja ima male šanse da će biti dobitna. U našem jeziku ima nekoliko termina koji se koriste, poput kobasica.

M
Match Betting (klađenje na rezultat)

Najpoznatiji i najrasprostranjeniji način klađenja. Match Betting predstavlja klasično klađenje sa tri ishoda na određenom susretu. Drugi naziv je i 1X2 klađenje, gde vi birate da li će pobediti domaći tim, da li će biti nerešeno ili će pak pobediti gostujući tim.

Matched Betting

kladioničarska disciplina gde kladioničari iskorišćavajući bonuse i promocije koje im kladionice daju, prave siguran profit. Ukoliko želite više da znate o ovom kladioničarskom sistemu i disciplini, predlažemo vam da pročitate naš članak o Matched Betting-u.

Monkey (majmun)

U kladioničarskom slengu majmun predstavlja opkladu u iznosu od 500 dinara/eura/američkih dolara.

Multiples

Još jedan sinonim koji se koristi za Accumulators ili kombinovane tikete.

N
No Action (bez akcije)

Termin koji se koristi u klađenju na trke konja i označava opkladu na kojoj nije bilo ni profita, ni gubitka.

No Deposit Bonus (bezdepozitni bonus)

bonus koji kladionice daju igračima bez ikakve potrebe da se vrši depozit na račun sportske kladionice. Prilično primamljiv tip bonusa, koji u velikoj većini slučajeva nije visok, ali dolazi sa određenim pravilima i uslovima.

O
Odds (kvote)

Kvote predstavljaju vrednost koju je kladionica proračunala da vredi pobeda nekog tima. Po osnovu kvote igrač može da proračuna koliki je njegov potencijalni dobitak na nekoj opkladi. Postoji nekoliko vrsta kvota koje se koriste u svetu. Kod nas su najzastupljenije decimalne kvote, dok postoje i frakcionalne, kao i američke kvote. Ukoliko želite da znate više o vrstama kvota i razlici između njih, predlažemo da pročitate naš članak na tu temu.

Outsider (autsajder)

Termin autsajder predstavlja igrača ili ekipu za koje se pretpostavlja od strane sportske kladionice da neće pobediti na meču. Termin koji je suportan autsajderu je favorit.

Over (više, preko)

Igra na kladioničarskom marketu za golove, gde se kladioničar kladi da će neka ekipa postići više golova (poena) nego što je to kladionica pretpostavila svojom linijom. Postoji nekoliko vrsta marketa za igru više, te se kladioničari mogu kladiti na više golova, više kornera, više kartona i tako dalje.

P
Parlay

Ovaj kladioničarski termin se uglavnom koristi na području Severne Amerike i predstavlja sinonim za accumulator ili kombinovani tiket.

Point spread (poen hendikep)

Ova vrsta hendikepa predstavlja predviđaje sportske kladionice sa kolikom razlikom će favorizovani tim da pobedi na meču. Vaša opklada je dobitna ukoliko favorizovani tim pobedi sa više poena nego što je hendikep postavljen. Na primer, ukoliko imate -6.5 hendikep na košarkaškoj utakmici između CSKA i Real Madrida, potrebno je da CSKA pobedi sa sedam ili više koševa prednosti da bi vaša opklada je dobitna, a ukoliko pobedi sa šest poena ili manje, ili pak izgubi, vaša opklada je gubitna.

Pontos végeredményre való fogadás (Correct score)

Ez a fogadási típus tulajdonképpen az adott sportesemény pontos végeredményre való fogadást jelent: például Liverpool – Arsenal 1:1.

Price (cena)

Kladioničarski termin koji je sinonim za kvotu u sportskoj kladionici. Uglavnom se koristi na Severno Američkom kontinentu.

Punter (kladioničar, kladilac)

Osoba koja postavlja opklade u sportskoj kladionici.

R
Runner (trkač)

Osoba koja postavlja opklade za nekog drugog. Termin je nastao u vreme kada nije bilo onlajn klađenja, nego kada se kladilo u lokalnim sportskim kladionicama, te je ta osoba vrlo često morala da trči kako bi stigla da uplati opkladu na neku utakmicu koja počinje uskoro ili kako bi predupredio situaciju da kladionica blokira dalje uplate na tu utakmicu.

Reload Bonus (bonus na ponovne uplate)

Kladionice ovaj vid bonusa daju igračima na sve druge uplate osim prve uplate. Ide na procenat od uplate, koji se kreće od 25% do 100%.

S
Sharp (oštar)

Termin za profesionalnog sportskog kladioničara.

Sharp Money (oštar novac)

Termin za priliv novca u kladionicama na određenu utakmicu koji tera sportske kladionice da pomeraju svoje kvote. Oštar novac je obično pokazatelj da neka opklada može biti dobitna.

Shark (ajkula)

Još jedan termin koji predstavlja profesionalnog sportskog kladioničara.

Single (singl)

Najednostavnija opklada od svih opklada. Ovaj termin predstavlja situaciju kladioničar odigra samo jednu utakmicu i samo jedan ishod. Singl opklade su po mišljenju mnogih jedini način da se kladionica pobedi na duže staze i da se ostvari profit od sportskog klađenja.

Spread Betting

Ovaj termin se koristi u Severnoj Americi i predstavlja generalan naziv za hendikep.

Super Heintz (super Hajnc)

Vrsta sistema koji se sastoji od 120 različitih opklada na sedam različitih utakmica. Kada igrate super Hajnc sistem vi zapravo postavljate 21 dubl opklada, 35 treble opklada, 35 4-fold opklada, 21 5-fold opklada, sedam 6-fold opklada i jedan kombinovani tiket od 7 utakmica (sistem 2/3/4/5/6/7/7). Morate pogoditi minimum dve od sedam utakmica da bi dobili bilo kakav povrat novca.

T
Tipster

Osoba koja predviđa za sebe i druge kako će se neka utakmica završtiti.

Treble (tripl)

Već smo pričali da sve više od jedne opklade predstavlja kombinovani tiket, ali da većina ovih kombo tiketa imaju svoja zasebna imena. Kada igrate tri meča ili tri selekcije, onda se obično kaže da ste igrali treble ili tripl opkladu. Sve tri utakmice moraju biti pogođene ukoliko želite da vaša opklada bude dobitna.

Trixie (triksi)

Vrsta sistema koji se sastoji od četiri različite opklade na tri različite utakmice. Kada igrate triksi sistem vi zapravo postavljate tri dubl opklade i jednu tripl opkladu (sistem 2/3/3). Morate pogoditi minimum dve od tri utakmice da bi dobili bilo kakav povrat novca.

U
Under (manje, ispod)

Termin koji je suprotan od termina Over i koristi se na kladioničarskom marketu za golove. Igrajući opkladu manje, vi se kladite da će na nekoj utakmici biti postignuto manje golova ili poena nego što je to predvidela sportska kladionica svojom linijom.

Underdog (autsajder)

Suprotan termin od favorita. Autsajderom se naziva ekipa ili igrač za koga se pretpostavlja da će izgubiti na meču.

V
Value Bet (opklada koja ima vrednost)

Najprostije rečeno, ovim terminom se naziva opklada za koju kladioničar smatra da je izuzetno vredna, imajući u vidu ponuđene kvote od strane kladionice. Na primer, ako smatrate da postoji oko 50% šanse da neka ekipa pobedi na meču, a kladionica je ponudila kvotu iznad 2.00, onda je to value opklada.

W
Welcome Bonus (bonus dobrodošlice)

Ovaj vid bonusa sportske kladionice daju novim članovima koji se po prvi put registruju u određenoj kladionici, obično u vidu istog iznosa koji se uplati po prvi put. Bonus dobrodošlice gotovo uvek dolazi sa specifičnim pravilima, te je uvek neophodno dobro pročitati pravila i uslove korišćenja datog bonusa.

Još jedan termin koji predstavlja profesionalnog i vrlo dobro informisanog kladioničara.

Y
Yankee (jenki)

Vrsta sistema koji se sastoji od 11 različitih opklada na četiri različite utakmice. Kada igrate jenki sistem vi zapravo postavljate šest dubl opklada, četiri treble opklade i jedan kombinovani tiket od četiri utakmica (sistem 2/3/4/4). Morate pogoditi minimum dve od četiri utakmice da bi dobili bilo kakav povrat novca.

gore